wtorek, 18 marca 2014

Mleko

Wokół mleka krąży wiele opinii. Niekoniecznie tych dobrych.
Dziś chcę obalić stereotypy, że mleko ma w sobie bakterie,
że bardzo tuczy, że dorośli nie powinni go pić...
Któż to wymyślił?
Mleko wbrew tym pozorom jest naprawdę bardzo korzystne dla zdrowia.
Warto je pić. Czy dziecko, czy dorosły.










2 szklanki mleka to 1/3 zapotrzebowania dziennego na białko,
20% witaminy A
15% witaminy D
Ponadto mleko jest bogate w magnez fosfor potas sód cynk kwas foliowy i przede wszystkim w wapń! 4 szklanki mleka to 100% dziennego zapotrzebowania na wapń

Dorośli nie powinni pić mleka? -

Ze względu właśnie na wapń, dorośli powinni również pić mleko.
Wapń wiadomo, buduje kości, zęby i nie tylko.
99% wapnia w naszym organizmie jest w kościach. 
1% znajduje się w osoczu krwi. Jeżeli wapnia brakuje w osoczu, organizm 
pobiera go sobie z kości, czego efektem jest późniejsza ich łamliwość
i osteoporoza. Z wiekiem wapnia w kościach jest coraz  mniej!
Dlatego właśnie dorośli powinni pić mleko.
O dzieciach nie wspomnę, bo już wiele było o tym nagłośnień.

W mleku znajdują się liczne bakterie/antybiotyki ?

Każde mleko do kupienia w sklepie jest poddawane pasteryzacji.
Czyli takiemu zabiegowi, który w wysokich temperaturach
niweluje wszystkie mikroorganizmy,bakterie,wirusy itp
Przez prawo surowo zabronione jest wprowadzanie do mleka
antybiotyków.


Rodzaje mleka:

Mleko uht- takie mleko jest tansze, ale tez jest fajne dla sklepów bo ma dłuuugą datę przydatnosci. UHT to pasteryzacja, ale taka w bardzo wysokiej temperaturze. Ma to na celu zabicie wszystkich niechcianych  mikroorganizmów, jednak również zmniejsza sie w takim mleku ilość witaminy B a witamina C całkowicie zanika. 




Mleko spożywcze- jest lepsze niż UHT, gdyż ma w sobie więcej witamin. Dlaczego? Dlatego, że jego pasteryzacja przebiega w niższych temperaturach.



Mleko świeże- najlepsze z wymienionych, nie jest to mleko prosto od krowy, również jest poddawane pasteryzacji ale w najniższych możliwych temperaturach. Takie mleko ma najwięcej witamin i minerałów, a przy okazji smakiem jest zbliżone do tego prawdziwego



Czy mleko tak bardzo tuczy?


Szklanka mleka 0,5% to 92kcal, a mleka 3,5% 150kcal.
Wielkiej róznicy nie ma. Tym bardziej jakbyśmy wypili mleko np 2%

Mleko 0% - wydaje sie byc świetne, bo nie ma tłuszczu, wiec ma malutko kalorii. Ale tez tracimy na takim mleku.Dlaczego? Ponieważ witaminy, które rozpuszczalne sa tylko w tłuszczach nie będą miały, gdzie się rozpuścić, więc przez to nie bardzo je przyswoimy. Dlatego według mnie to zly wybor






Bądźmy ostrożni jednak przy zakupie produktów, które niby są mleczne, a tak naprawdę mleka mają niewiele albo wcale, za to zawierają wszystko to, czego byśmy nie oczekiwali....



Skład:

Sucha masa mleka w tym tłuszczu 28%

Sacharoza

Jaki wniosek? To pyszne mleko w tubce, to sam cukier. I wcale mnie to nie zdziwiło.


A mleko truskawkowe? W nim ani jednej truskawki! 


Skład:

Mleko, cukier, 

karagen- rakotwórczy, powoduje wzdęcia, powoduje owrzodzenie jelit

E471- mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych. Nie są szkodliwe, ale organizm je traktuje jako zwykły tłuszcz, więc kaloryczność wzrasta

Koszenila- czerwony barwnik z owada, powinni go unikać astmatycy, powoduje różne alergie, katar sienny.

Aromaty- no tak, truskawek nie ma, ale aromaty są. Jest ok ;/


Dziękuję bardzo za takie "Mleko" . 


-------------------------

Pijmy mleko na zdrowie ;) Ale to normalne, a nie coś mlekopodobne.

4 komentarze:

  1. Osobiście uważam, że tak to nazwę dorosłe osobniki nie powinny pić mleka. W świecie zwierząt dorosłe nie piją wydzieliny z gruczołów mlekowych tylko te najmłodsze i tak też to widzę u człowieka. Dla dziecka jak najbardziej OK. Moja mama jest fanką mleka odkąd pamiętam, sama pochłania zgrzewkę mleka w tydzień a pomimo tego ma początki osteoporozy. Jest to moje zdanie i nikogo uważającego i robiącego inaczej nie potępiam. Dziękuję, że miałam możliwość wypowiedzenia się i pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Absolutnie się z Tobą nie zgodzę. Moje informacje, które podaję na blogu są oparte na słowach dietetyków , a oni najlepiej się znają na żywności. Fakt, że Twoja mama ma początki osteoporozy....Może akurat w jej przypadku to nie działa. Może je dużo żywności, która hamuje przyswajanie wapnia. Jest toprzede wszystkim działanie różnej chemii w żywności, ale niekoniecznie- może Twoja mama ma niedobór witaminy D? Bez niej wapń nie wchłania się dobrze. Poza tym to był tylko taki przykład, w zachorowalności na różne choroby biorą również udział geny, skłonności, i tryb życia...
      Bądźmy ludźmi, a nie zwierzętami. Dorosłe osobniki nie piją mleka matki, ale to w końcu są tylko zwierzęta. A ludzie przeprowadzili badania i udowodnili, że mleko jest bardzo wartościowe :) Nie ma co zaszkodzić. Chyba, że ludziom którym nie chce się przyswoić laktoza lub mają na nią uczulenie- ale wEuropie to bardzo rzadkie przypadki. Również Cię pozdrawiam.

      Usuń
    2. Aha i zanim mi odpiszesz, że sama napisałam, że mleko zawiera witaminę D- pamiętajmy, ze to tylko 15% dziennego zapotrzebowania. To za mało, by nie mieć niedoboru.

      Usuń
  2. Nie mieszkam w mieście, więc u nas do mleka jest nieco inne podejście.
    Piję je każdy kto może- dorośli, dzieci. Jednak niestety, większość piję już mleko ze sklepów. Szkoda, świeże jest najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz- miło jest wiedzieć, że ktoś czyta to, o czym piszę.
Mam nadzieję, że informacje, które podaję przydadzą wam się.
Pamiętajmy też, że drobne grzeszki nas nie zabiją :) I jeśli od czasu do czasu zjemy coś, co nie do końca jest zdrowe....to nic się przecież nie dzieje !
Grunt to dystans i żeby nie przesadzać.